21 oktober 2012

Easy as smartie-koekjes

Het was deze week hier herfstvakantie. En dus was het snertweer. Misschien ben ik een slechte thuisblijfmoeder als ik dan niet weet hoe ik ze de hele week kan entertainen, maar zo zeker aan het einde van de vakantie, als de dame ook nog eens 40 graden koorts heeft, weet ik het ook niet meer. En dan zijn koekje altijd een wondermiddel.

just made this picture with my PhotoPal for iPad

Deze smartieskoekjes zijn makkelijk en snel klaar, en kinderen vinden het geweldig om de smarties er op te mogen leggen. En dan op de manier van "één op de koekjes, twee in de mond". Voor eenieder die aan de vakantie ook op zijn of haar tandvlees loopt, bij deze de "tutorial". Zo hou je de kinderen al gauw weer een uurtje bezig.

Nodig:

200 gram suiker
200 gram boter
1 ei
Snufje zout (optioneel)
10 gram bakpoeder
400 gram bloem
Een naar eigen inzicht aan te passen hoeveelheid smarties

just made this picture with my PhotoPal for iPad

Mix de suiker en de boter met het ei tot een redelijk glad mengsel. Kamertemperatuur hoeft niet persé, dus je kunt ook nog eens beginnen als je het echt even zat bent. Als je zout wilt kun je dat ook nu doen, ik gebruik altijd gezouten boter dus dan is dat niet nodig. Zonder zout kan ook, maar ik vind ze dan minder lekker. Ieder het zijne.

Meng het bakpoeder bij de bloem, dat mag je uiteraard zeven, maar dat doe ik ook niet altijd en toch zijn ze lekker. Zonder bakpoeder kan ook maar dan krijg je best hele harde koekjes. Bakpoeder zorgt voor een beetje lucht, waardoor de koekjes wat knapperiger worden.

Gooi de bloem bij het botermengsel. Mag in één keer als je met de hand kneedt, maar als je een mixer gebruikt zou ik het in beetjes doen. Tenzij je zin hebt om ook de keuken nog eens stevig onder handen te nemen. Kneden tot het een mooi soepel deegje is en alles goed gemengd is. Geen klontjes meer dus!

Rol het deeg in een worst en snijd plakjes, niet te dun, ongeveer een kleine centimeter is genoeg. Leg de plakjes op een bakplaat, liefst met bakpapier ertussen en zet de kinderen met gewassen handjes aan tafel. En met een flinke bak smarties.

Nou, en dan doen ze dus dit.

just made this picture with my PhotoPal for iPad

En dat gaat door tot je dit hebt.

just made this picture with my PhotoPal for iPad

Koekjes bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden, ongeveer een kwartiertje zou genoeg moeten zijn maar dat is per over weer anders. Op een rooster laten afkoelen.

Smullen!

8 opmerkingen:

 1. Leuk! Dochter heeft deze week vrij en koekjes bakken stond al op mijn lijstje, maar normaal versiert ze met van die strooisels die dan overal door de keuken liggen. Dit is een stuk minder "knoeibaar" en vrolijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor hoeveel koekjes is dit recept? We willen dit graag proberen!
  Hanne²

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ga hem maken dus ik zie straks hoeveel koekjes eruit komen XD
  Ik weet wel dat je koekjesdeeg makkelijk nog dagen kan bewaren in de koelkast, voor het geval je over hebt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. is het echt met 400 bloem

  BeantwoordenVerwijderen